Restauratie voor uniek zwembad op het strand in Oostduinkerke

Op 30 april 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 912.750,14 euro toe voor de restauratie van het strandaccommodatiegebouw op de Zeedijk van Oostduinkerke, Koksijde. Het gebouw, een naoorlogs modernistisch ontwerp van de  Oostendse architect Silvain Smis, is sinds 2009 beschermd als monument. De strandinrichting uit begin jaren ’60 krijgt een algemene restauratie. Tegelijk met dit restauratieproject wordt ook een gloednieuw openluchtzwembad aangelegd.

Ter hoogte van het strandaccommodatiegebouw werd in 1969 een openluchtzwembad aangelegd naar ontwerp van architect Jan Tanghe,” aldus minister Bourgeois. “Het concept van een zwembad met zeewater op het strand is uniek aan de Vlaamse kust. Met de nu geplande restauratie worden de specifieke architecturale kenmerken van het exterieur en interieur van het gebouw hersteld.

De ingrepen uit de jaren tachtig worden grotendeels verwijderd. Het huidige geheel voldoet niet meer aan de Vlarem-normen. De restauratie moet ervoor zorgen dat de milieuvergunning die noodzakelijk is om het badcomplex open te stellen ook na januari 2014 behouden blijft.

Het strandaccommodatiegebouw huisvest een inkombalie, kleedruimtes, sanitaire voorzieningen, lokalen voor redders, politie en EHBO.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is