N-VA Koksijde-Oostduinkerke: wie zijn handen niet thuis kan houden, moet eruit

Op 25 januari 2016, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Dit weekend ontstond commotie in de nationale media over enkele uitspraken van Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche (OpenVLD). Naar aanleiding van ontoelaatbare handelingen door asielzoekers in het zwembad, riep de Burgemeester op tot een algemeen zwemverbod voor asielzoekers.

Europarlementslid en N-VA ondervoorzitter Sander Loones uit Koksijde: "Wat gebeurd is in het Koksijds zwembad kan niet. Wie zijn handen niet thuis kan houden en geen respect heeft voor meisjes en vrouwen, die moet eruit. Wij zijn alvast erg blij dat staatssecretaris Theo Francken onmiddellijk tot actie is overgegaan en de betrokken asielzoeker verwijderd heeft uit het Koksijdse asielcentrum en overbracht naar een gesloten centrum. Kordate actie en nul-tolerantie, daar staan wij voor."

Alle Koksijdenaren moeten zich veilig kunnen voelen in onze gemeente en al zeker in de context van een zwembad. Bijkomende maatregelen zijn dan ook nodig om soortgelijke misbruiken in de toekomst maximaal te voorkomen. Verschillende maatregelen werden deze middag besproken op het college van Burgemeester en Schepenen en toegelicht op een gezamenlijk persmoment.

N-VA schepen Rita Gantois: "Dergelijke feiten zijn schrijnend, duidelijke maatregelen waren dan ook dringend. Ik ben alvast blij dat verschillende voorstellen die ook mijn partij formuleerde door het schepencollege werden gevolgd. Met deze acties willen we een veilige zwemervaring maximaal verzekeren. Zo zorgen we er bovendien ook voor dat asielzoekers die zich wél gedragen niet onterecht gestraft worden. Want een algemeen zwemverbod zou de problemen wellicht enkel groter maken en de integratie van goedmenende asielzoekers verder ondermijnen."

De voorstellen die N-VA Koksijde-Oostduinkerke formuleerde:

1/ Een absolute nultolerantie: een sterke individuele aanpak op maat. Wie zich ongepast gedraagt, moet de toegang tot het zwembad onmiddellijk worden ontzegd en een definitief zwembadverbod krijgen.

2/ Een sterker toezicht in het zwembad: een systeem moet worden opgezet waarbij een versterkt toezicht geldt op zwemmende asielzoekers, door het eigen zwembadpersoneel maar ook door vertegenwoordigers van het asielcentrum.

3/ Meer controle in de buurt van het zwembad: een verhoogd politietoezicht is noodzakelijk om de veiligheid te garanderen en het onveiligheidsgevoel weg te werken rond het zwembad.

4/ Een doorgedreven opvoedingscursus: in het asielcentrum moet prioritair worden ingezet op doorgedreven voorlichting en opvoeding. Elke asielzoeker moet ten volle beseffen welk gedrag absoluut ontoelaatbaar is. Dit is cruciaal in elk inburgeringsperspectief.

5/ Kordate verwijdering: staatssecretaris Francken ging over tot een onmiddellijke verwijdering uit het Koksijds asielcentrum. Bij mogelijke soortgelijke misbruiken in de toekomst, moet dezelfde actie tot verwijdering worden gegarandeerd.

6/ Strengere vervolging: Justitie dient dergelijke feiten ernstiger op te volgen, en dit zelfs ongeacht door wie ze worden gepleegd. Best wordt hiervoor een snelrecht georganiseerd zodat direct voor eenieder duidelijk wordt dat deze feiten niet worden getolereerd.

7/ Permanente opvolging: de situatie in onze gemeente en de ingevoerde maatregelen moeten permanent worden geëvalueerd en wanneer nodig kordaat en snel worden bijgestuurd.

Zie ook de communicatie van de gemeente :  http://inwoner.koksijde.be/nieuwsdetail.aspx?id=5461

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is